İNGİLTERE VİZESİ
BAŞVURULARI

İngiltere Vizesi / İngiltere Yerleşim Vizeleri / İngiltere Yerleşim Vizesi için A1 Sınavları

İngiltere Yerleşim Vizesi için A1 Sınavları

Güncellenme Tarihi: 2017-10-21 16:51:22

Eş, nişanlı veya evli olmayan partner olarak Yerleşim (settlement) Vizesi ile İngiltere'deki / Birleşik Krallıktaki eşinin yanına yerleşmek isteyenlerin artık IELTS Life Skills sınavına girerek İngilizce bilgilerini kanıtlamaları gerekiyor.

 

Daha önce yürürlükte olan A1 sınavlarına ilişkin bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz. Ancak yeni sisteme göre A1 seviyesinde İngilizce dil bilgisine sahip olunduğunu IELTS Life Skills sınavına katılarak ispatlanması gerekmektedir. Bu sınav hakkında detaylı bilgiyi IELTS Life Skills sayfasından edinebilirsiniz.

 

İNGİLTERE YERLEŞİM VİZESİ İÇİN A1 SINAVLARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

İngilizce yeterliliği konusunda çeşitli imkanlar mevcut;

  1. UKBA tarafından kabul edilen ve uluslar arası geçerliliği olan bir dil sınavına girerek test sonucunu başvuruda kullanabilirsiniz. Bu sayfanın genel kapsamı da zaten dil sınavına girmesi gerekenler ile ilgili bilgileri sağlamaktadır.

  2. UK Naric tarafından tanınan ve İngilizce Eğitim veren üniversite mezuniyeti olanların diplomaları dil yeterliliğini sağlar.

  3. Son olarak İngiltere’de / Birleşik Krallıkta lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış olanların mezuniyet diplomaları da dil yeterliliği sağlamaktadır.

UKBA1 (Birleşik Krallık Sınır Ajansı) 29 Kasım 2010 tarihinde Yerleşim vizesine başvuru yapacaklar için A1 düzeyinde İngilizce bilme zorunluluğunu ila etti. Bu kapsamda, her ne kadar bir çok aile mağdur olsa da, artık tüm yerleşim başvurularında İngilizce bilindiğine dair yeterli kabul edilen dil sınav sonuçlarından birinin sunulması gerekiyor.

Dil sınav sonucu bulunmayan İngiltere Yerleşim Vizesi başvuruları reddediliyor. Kimi zaman İngilizce dil sınav sonucu olmayan vize başvuruları başka bir inceleme yapılmaksızın da reddedilebiliyor. Yani tüm şartları yerine getirmesine rağmen ve bazen eşler İngilizce bilmesine rağmen dil sınav sonucu vermedikleri için başvurunun temel şartlarından birini sağlamamış oluyor. Bu nedenle de diğer şartlara bakılmaksızın başvurular reddediliyor.

İngiltere Yerleşim Vizesi başvurularına getirilen A1 düzeyindeki dil bilme şartı yalnızca eşler (evli, nişanlı ve evli olmayan) için geçerli olup 18 yaş altındaki çocukları, 65 yaş üstündeki anne babaları ve diğer bağımlı akrabaları kapsamıyor.

İngiltere Yerleşim Vizesi türleri hakkında genel bilgiye “Yerleşim – Evli Eşler”, “Yerleşim – Nişanlılar”, “Yerleşim – Evli Olmayan Çiftler”, “Yerleşim – Çocuklar”, “Yerleşim – Ebeveynler”, “Yerleşim – Diğer Bağımlı Akrabalar” sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Son olarak A1 dil seviyesinde dil öğrenmesi mümkün olmayan başvuru sahipleri bu şarttan muaf tutulmuşlarıdır. Yani 65 yaşından büyük eşler, fiziki veya zihinsel özürlü olanlar ve kabul edilebilir derecede dil öğrenmeyi engelleyecek başka sebebi olanlar İngilizce bilme zorunluluğundan muaf tutulmaktadırlar. Bu kapsamda dil öğrenemeyecek derecede fiziksel veya zihinsel özrün sağlık raporu vasıtasıyla ispat edilmesi mümkün olacak. Diğer kabul edilebilir sebepler konusunda ise bir açıklama bulunmamakla beraber ispatlanması konusunda da bir kesinlik yoktur. Yani sebepleriniz konsolosluk tarafından makul bulunursa vize alabilirsiniz, makul bulunmazsa vize alamayabilirsiniz.

KABUL EDİLEN A1 SINAVLARI İÇİN GENEL BİLGİLENDİRME

İngiltere Yerleşim Vizesi başvurularına getirilen A1 düzeyinde İngilizce dil bilme zorunluluğu uluslar arası geçerliliği olan bir dil sınav sonucu ile sağlanabilir.

UKBA internet sitesinde 26 sınav uluslar arası geçerliliği UKBA tarafından kabul edilen ve vize başvurularında kullanılabilecek sınavlar olarak listelenmiştir. Bu sınavlardan sadece 12 tanesi A1 düzeyinde sınav sonucu alabileceğiniz sınavlardır ve bu sınavlardan da bazıları ya Türkiye’de yok veya Türkiye’de yapılan versiyonları UKBA tarafından kabul edilmemekte. Listede bulunmayan herhangi bir sınavın kabul edilmesi ise mümkün değildir. Bu kapsamda;

  1. Kursların verdiği kurs bitirme sertifikaları geçerli değildir,

  2. İngilizce öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dil Bilimi veya İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümleri mezunu olsanız dahi UK Naric tarafından tanınmış bir eğitim kurumundan mezun olmadıysanız diplomanız geçerli değildir,

  3. Yerel dil sınav sonuçları geçerli değildir,

  4. UKBA tarafından geçerliliği kabul edilmeyen herhangi bir uluslar arası dil sınav sonucu geçerli değildir,

  5. İngilizce eğitim dili ile eğitim almış olsanız bile UK Naric tarafından tanınan bir üniversite olmadıkça herhangi bir yabancı üniversiteden mezuniyet diplomanız geçerli değildir,

Bu anlamda yerel sınavlar ve sertifikaların geçerli olup olmadığı konusunda CSS Legal ile yerleşim başvurusunu yapanların sertifikaları danışmanlarımız tarafında incelenerek serfikası yetersiz olanlar uygun sınavlara yönlendirileceklerdir.

İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesi dil sınavları için detaylı bilgili sayfamızda bulabileceğiniz gibi CSS Legal ofislerine e-maile veya telefon vasıtasıyla ulaşarak veya ofislerimizi ziyaret ederek de bilgi edinebilirsiniz.

Türkiye’de yapılan ve uluslar arası geçerliliği ile yerleşim vize başvurularında kullanılabilirliği UKBA tarafından belirlenen sınavları hakkında bilgi alabilmek için lütfen TIKLAYIN!

Bu anlamda başvuru sahiplerinin özellikle bilmesi gereken nokta bu sınavlara herhangi bir kursta giremeyecekleridir. Sadece bu bahsedilen sınavların yapıldığı belirli şehirlerdeki merkezlerden sınava girebilir ve sonuç alabilirler; sadece bu sınav sonuçları Konsolosluk tarafından yerleşim vize başvurularında kullanılabilir.

Başvuru sahiplerinin herhangi bir kursa devam etmeleri ve kurs bitirme sertifikası almaları kişisel gelişimleri ve sınava hazırlık için faydalı olsa da İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesi başvurusu için bir anlam ifade etmiyor. İngiltere konsolosluğuna yapılan İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesi başvurularında İngilizce öğrenmek için ne kadar çaba sarf ettiğinize değil öğrenip öğrenmediğinize bakılıyor. Bu nedenle de hangi eğitimi alırsanız alın İngilizce düzeyinizin yeterli olduğunu sınav sonucuyla veya geçerli üniversite diploması ile sağlayamıyorsanız anlamı yoktur.

Yukarıda bilgileri verilmiş olan sınavların birçoğuna önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Dolayısıyla başvuru takviminizi oluştururken sınavdan 2-4 hafta önce rezervasyon yapacağınızı ve sonuçların 2-4 haftada çıkacağını hesap ederek planlamanızı yaparsanız olası aksiliklerden zarar görmezsiniz.

Ayrıca sınava herhangi bir nedenden dolayı giremediğinizde ücret iadesi yapılmıyor. Sınava girmeden önce sınavı ertelemek istediğinizde veya sınava girmekten vazgeçtiğinizde ödediğiniz ücretin belirli bir kısmını iade alabilirsiniz.

Sınavlar hakkında genel bir kıyaslama ve eğitim düzeyinize göre sınav tavsiyelerimiz için lütfen CSS Legal ofislerinden uzmanlarımız ile iletişime geçin. İletişim detaylarımız için lütfen TIKLAYIN!

Sınavlar hakkındaki bu bilgiden sonra sınavdan nasıl bir sonuç almak gerektiğine gelelim. Home Office partnerlerden / eşlerden A1 düzeyinde İngilizce bildiklerini ispatlamalarını istiyor. A1 denilen düzey temel İngilizce bilgisidir. Yaklaşık 50 saatlik bir kurs ile bu düzeyde İngilizce öğrenmek mümkün; yani ortalama bir kursa devam edildiğinde yaklaşık 2 aylık bir kursa devam edilmesi yeterli olacaktır. Burada önemli olan ve vize başvurusu yapacakların unutmaması gereken en önemli nokta vize başvurusu yaparken kursa gitmiş olsalar bile kurs bitirme sertifikalarını kullanamayacakları ve yukarıda örnekleri verilen sınavlardan birini almak zorunda olduklarıdır. A1 düzeyi kişinin kendisini tanıtmasına, basit düzeyde sohbet edebilmesine, alışveriş yapabilmesine ve toplu taşım araçlarını kullanabilmesine yetecek kadar bir İngilizce bilgisidir; yani oldukça kolay bir seviye.

İngilizce dil bilgisini kanıtlama zorunluluğu her başvuru sahibi için geçerliyken Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ gibi İngilizce eğitim veren üniversitelerden UK NARIC tarafından kabul edilen bir diploma ile mezun olanlar (sadece lisans eğitimi için geçerli olmak üzere) bu dil şartını zaten sağlamış kabul edilecekler. Yüksek lisans ve doktora eğitimi kabul edilmeyecektir.

İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesine başvuracak her bir bireyin (65 yaş üstü olanlar, fiziki veya zihinsel özürlü olanlar veya dil öğrenemeyeceğini geçerli bir gerekçeye dayandıranlar hariç) yukarıda bahsedilen sınavlardan birine girip en az A1 düzeyinde İngilizce bildiğini ispat etmesi gerekmektedir. 

İngilizce dil bilme şartının ne zaman yerine getirildiği evlilik tarihi ile ilgili değildir. Yani önce evlilik yapıp sınava sonra girebileceğiniz gibi önce sınava girip evliliği sonra da yapabilirsiniz. Burada önemli olan nokta bazı sınavlar ömür boyu geçerli kabul edilirken bazı sınavlar (IELTS – TOEFL – Trinity Collage gibi) sadece 2 yıl için geçerlidir.

Şayet İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesi başvurusu yapmaya hakkınız yoksa, yani İngiltere’de / Birleşik Krallıkta süresiz oturum veya vatandaşlık hakkı olan birinin eşi, nişanlısı veya partneri olarak vize başvurusu yapmıyorsanız ve geçici oturumlu yada vize ile İngiltere’de / Birleşik Krallıkta kalan birinin bağımlısı olarak başvuru yapıyorsanız İngilizce dil bilme şartını yerine getirmeniz gerekmiyor.

Bu kapsamda İngiltere Ankara Antlaşması (iş sahibi veya çalışan) vizesi sahiplerinin eşleri, diğer AB üye ülke vatandaşlarının eşleri, iltica sebebiyle geçici vize sahibi olanların eşleri, çalışma izniyle, yüksek nitelikli göçmenlikle veya öğrenci vizesiyle İngiltere’de / Birleşik Krallıkta kalanların eşleri İngilizce dil bilme mecburiyetinden muaftır.

Yine bu kapsamda her ne kadar İngiltere / Birleşik Krallık vatandaşları aynı zamanda AB üye ülke vatandaşı olsa da AB üye ülke vatandaşlığı hakkı ile vize başvurusu yapamazlar ve vatandaşlıklarından dolayı eşleri, nişanlıları veya partnerleri için sadece yerleşim vize başvurusu yapabilirler. Yani, AB vatandaşı olsa bile bir Birleşik Krallık (İngiltere, K.İrlanda, İskoçya veya Galler) vatandaşının eşi İngilizce dil sınavını geçmekle yükümlüdür.

Türkiye’den İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesine başvuracak adayların İngilizce öğrenme sürelerini de göz önüne alarak plan yapmalarını tavsiye eder konu hakkında detaylı bilgi için uzmanlarımıza danışabileceklerini belirtmek isteriz.

CSS Legal aracılığı ile İngiltere Yerleşim (settlement) Vizesi başvurunuzu ve İngilizce sınavı kaydınızı yapmak için lütfen firmamız ofisleri ile iletişime geçin.

İletişim detaylarımız için lütfen TIKLAYIN!

(UKBA: United Kingdom Border Agency)

 

  • "İngiltere Yerleşim Vizesi için A1 Sınavları" sayfası 10324 defa okundu
  • yerleşim A1 sınavları, birleşik krallıktaki eş, ingilteredeki eş yanına yerleşmek
Paylaş: