İNGİLTERE VİZESİ
BAŞVURULARI

İngiltere Vizesi / İngiltere Çalışma Vizeleri / Öğrenim Sonrası Çalışmak için İngiltere Vizesi

Öğrenim Sonrası Çalışmak için İngiltere Vizesi

Güncellenme Tarihi: 2017-12-11 09:39:16

EĞİTİM SONRASI ÇALIŞMA (POST STUDY WORK) VİZESİNE BAŞVURULAR 6 NİSAN 2012’DE KALDIRILMIŞTIR VE ARTIK BAŞVURU YAPILAMAMAKTADIR!

EĞİTİM SONRASI ÇALIŞMA (POST STUDY WORK) VİZESİ YERİNE BAŞVURU YAPABİLECEĞİNİZ VİZELER HAKKINDA BİLGİ İÇİN BURADA YER ALAN BİLGİLERİ OKUYABİLİRSİNİZ VE DANIŞMANLARIMIZDAN BİLGİ ALABİLİRSİNİZ. 

İngiltere'de en az lisans düzeyinde eğitimini tamamlamış üniversite mezunları TIER-1 Eğitim Sonrası Çalışma Vizesi (POST STUDY WORK-PSW) ile İngiltere'de 2 yıl çalışmak niyeti ile kalabilmekteydi. Ancak Uluslararası öğrencilere eğitimleri sonrasında tanınan çalışma izinlerinde önemli değişiklikler gündeme geldi. 6 Nisan 2012 itibarıyla artık Eğitim Sonrası Çalışma İzni (Post Study Work) Vizesi’ne başvuru yapılamamaktadır. Eğitim Sonrası Çalışma İzni (Post Study Work) Vizesi yerine başvuru sahipleri İngiltere’de 1 yıl aynı işyeri ve işverene bağlı olarak çalışmış olan kişiler Ankara Antlaşması Çalışan Vizesi başvurusu yapabilecekleri gibi serbest meslek sahibi olarak kendi işlerini kuracak olmaları durumunda ise Ankara Antlaşması Vizesi’ne başvuru yapabilirler. Ya da çalışan olarak TIER-2 Genel Çalışma Vizesi’ne yerel işgücü testi olmaksızın başvuru yapabilecekleri gibi iş kurmak amacıyla TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi’ne de başvuru yapabilirler. Bu vize türlerine nasıl başvurulabileceği başvuru yapılabileceği hakkında detaylı bilgi için uzman vize danışmanlarımızla irtibata geçebilirsiniz.

 

6 Nisan 2012 Değişikliği

6 Nisan 2012’den sonra yürürlüğe giren düzenlemeye göre İngiltere’de TIER-4 Vizesi ile bulunan tüm öğrenciler ve TIER-4 vize süreleri dolmamış tüm mezunlar vize süreleri dolmadan en az yıllık £20.000 (sterlin) gelir elde edebilecekleri nitelikli bir iş bulabilirlerse İngiltere’de çalışmak üzere vizeye başvuru yapabileceklerdir. TIER-1 PSW Vizesi tamamen kaldırılmış ve TIER-2 vize türlerine İngiltere’de vize süreleri dolmadan nitelikli bir iş bulabilen öğrenciler ve vize süreleri dolmamış mezunlar “yerel işgücü testine” tabi tutulmaksızın İngiltere’de çalışma izni alabileceklerdir. Burada önemli olan bir diğer unsur da bulunacak iş UK Visas and Immigration (Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik Bürosu) tarafından akredite olmuş yani TIER-2 sponsorluk lisansı sahibi bir iş yeri olmalıdır.

6 Nisan 2012’de yürürlüğe girmiş olan düzenlemeye göre öğrenciler ve vize süresi dolmamış mezunlar için girişimci olabilme imkânı da doğmuştur. Mevcut sistemde TIER-1 Girişimci (Entrepreneur) Vizesi’nin bir alt dalı olarak 1.000 yeni mezun ve öğrenciye dünya çapında yenilikçi (world class innovative) fikirlere sahip olmaları halinde TIER-1 Girişimci Vizesi şartlarını sağlamasalar bile İngiltere’de kendilerini geliştirebilme ve alanları hakkında çalışabilme imkânı tanınmıştır. TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi ile İngiltere’de kalabilmek için yine TIER-4 vize süresi dolmadan başvuru yapmak gerekecektir. TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi’ne kimlerin başvuru yapmaya yeterli olduklarını ise İngiltere’deki Üniversiteler tarafından belirlenecektir. Bu anlamda sadece “Yüksek Güvenilirliği” olan (Highly Trusted) ve “A Lisanslı” olan (A Rated) üniversiteler yeni mezunların dünya çapında faydalı olacak bir girişimci olup olmadıklarını belirleyebilmektedir.

“Yüksek Güvenilirliği” olan (Highly Trusted) ve “A Lisanslı” olan (A Rated) üniversitelerin yerine getirmesi gereken 3 önemli unsur söz konusudur;

  • Öğrenci ve/veya mezunun TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi’ne yeterli olup olmadığını tespit etmek,
  • En az 3 ayda bir gelinen düzeyi kontrol etmek ve
  • Şayet mezun projesi ile ilişkisini sona erdirirse bunu UK Visas and Immigration’a haber vermek.

Yani TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi alınabilse bile herhangi tutarsız bir davranışta vizeyi kaybetme ihtimali söz konusu olabilecektir.

TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi ilk etapta 12 ay için verilir ve şayet yukarıda listelenen şartlar sağlanabilirse üniversitenin onayı ile vizesini 12 ay için uzatabileceklerdir. TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi alanların zamanlarının çoğunu vizeyi aldıkları iş ile geçirmeleri isteniyor ancak yine de haftada 20 saate kadar başka iş yerlerinde de çalışabilecekler. Aynı zamanda TIER 1 Dependant şartlarını sağlayabildikleri ve bağımlılarını geçindirebildikleri sürece eşleri ve çocukları da kendilerine eşlik edebilmektedir.

Yine 6 Nisan 2012’den bu yana genç girişimci ve yatırımcı olarak küçük işletme kurup işletmeci statüsünde de İngiltere’de kalmak mümkündür. En az £50.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yapanlara tanınacak olan bu imkân ile kendi işini yapmak isteyen yeni mezun ve öğrenciler de şayet £50.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yapabileceklerse vizelerini uzatma imkânı bulabilirler. Böylece £200.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yerine £50.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yapabilen tüm yeni mezunlar İngiltere’de kalabileceklerdir. Mezunlar başarısız olduklarındaysa ülkeden ayrılmak durumunda kalmaktadır.

İngiltere’de en az lisans düzeyinde eğitimini tamamladıktan sonra yetenek ve becerilerini arttırmak üzere staj yapmak veya çeşitli kurumlarda kendini geliştirmek isteyenler ise mevcut sistemde TIER 5 olarak bilinen prosedür dahilinde staj yapabilir ve herhangi bir ücret elde etmeksizin İngiltere’de çalışma deneyimi elde edebilirler. Ancak TIER-5’den TIER-2’ye geçiş yapmak mevcut prosedürde mümkün değildir.

 

6 Nisan 2012’den Sonra Ankara Antlaşması Daha Avantajlı Hale Gelmiştir!

6 Nisan 2012’den sonra yürürlüğe girecek yeni düzenlemelere göre TIER-1 Eğitim Sonrası Çalışma (Post Study Work) Vizesi artık kaldırılacak ve yerine öğrencilerin TIER-4 vize süreleri bitmeden, lisanslı bir işveren tarafından, nitelikli bir iş için ve yıllık en az £20.000 (GBP/sterlin/pound) kazanabilecekleri şekilde istihdam edilmek üzere vizeye başvurmaları gerekeceği hususu yukarıda detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bir alternatif ise £50.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yapabilecek mezunların yine İngiltere’de kalabileceğidir. Değişiklikler birçok yeni mezunu şüphesiz olumsuz etkileyecektir. İngiltere’de iş bulmanın zorlukları bir yana lisanslı bir işverenden nitelikli bir iş için ve yıllık en az £20.000 (GBP/sterlin/pound) gelir elde edebilecekleri bir iş bulabilen mezunlar şanslı sayılacak veya İngiltere’ye en az £50.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yapabilenler İngiltere’de kalabileceklerdir.

Ancak Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan öğrencilerin tek yolu TIER-1 Mezun Girişimci (Graduate Entrepreneur) Vizesi veya TIER-2 Vizesi değildir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler Ankara Antlaşması ile de İngiltere’de kalabileceklerdir.

Minimum yatırım şartının olmadığı Ankara Antlaşması Vizesi vasıtası ile öğrenciler kendi işlerini kurabilecekleri gibi öğrenim sürelerinin son 12 ayında aynı iş yerinde part-time çalışan tüm öğrenciler aynı iş yerinde çalışmaya devam edebilmek üzere Ankara Antlaşması’ndan çalışan olarak faydalanabileceklerdir.

İngiltere’de eğitim sonrasında kendi işinizi kurmak ancak £50.000 (GBP/sterlin/pound) yatırım yapamayacak veya yapmak istemeyenler CSS & Co. Legal Services aracılığı ile Türkiye’den veya İngiltere’den İngiltere Ankara Antlaşması Vizesi'ne başvurabilirler. Bunun yanında İngiltere’de zaten çalıştığı bir işyeri olanlar ve işvereninin yanında çalışmaya devam etmek isteyenler de İngiltere’de Ankara Antlaşması Çalışan Vizesi ile kalabilirler.

Diğer İngiltere vizesi türleri için İngiltere’de eğitim aldıktan sonra TIER-4 Vizesi süreniz bitmeden İngiltere’de vize başvurusu yapmanız gerekecektir. Yani işlemlerinizi Türkiye’den yapma şansınız kalmayacaktır. Ancak Ankara Antlaşması Vizesi ise Türkiye’den de yapılabildiği için mezun olduktan sonra acele etmek zorunda kalmazsınız.

 

İngiltere Öğrenim Sonrası Çalışma Vizesi Başvuru Prosedürü

Burada açıklanmakta olan İngiltere vizesi türü İngiltere’de eğitim gördükten sonra İngiltere’de kalarak çalışmak isteyen kişilerin çalışma ve öğrenim sonrası İngiltere’de kalma hakkının tanınmasını sağlamak üzere oluşturulmuştur. Bu kategori puanlama sisteminin yürürlüğe geçmesinin hemen öncesinde International Graduates Scheme ve bundan da önce Science and Engineering Graduates Scheme olarak anılmaktaydı. Ancak artık bu kategorideki İngiltere vizesi türleri kaldırılmış ve puanlama sistemi içerisinde Tier 1 (Öğrenim sonrası çalışmak isteyen ) Göçmenler kategorisi hayata geçirilmiştir. Bundan amaç, İngiltere’de yüksek eğitim alan kişilerin İngiltere’de kalmalarının önünü açarak İngiltere'deki kalifiye ve yetişmiş eleman açığını kapatmak ve başarılı bir şekilde İngiltere’de öğrenimlerini tamamlayan kişilere İngiltere’de çalışarak İngiltere’ye yerleşmeleri için bir fırsat tanımaktır.

Bu İngiltere vizesini alarak İngiltere’de çalışmak isteyen öğrenciler aşağıdaki açıklamaları dikkate almak suretiyle ve firmamız uzmanlarının burada yer alan bilgi ve açıklamalara ek olarak her şahsın kendi özel durumunu dikkate alarak hazırlayacağı bir dosya ile bu İngiltere vizesi başvurusunu yapabilirler.

Bu İngiltere vizesi başvurusunu yaparak İngiltere’ye gidebilmek için aşağıda verilen şemada gösterildiği şekliyle en az 75 puana sahip olmak gerekmektedir. Eğer bu şemada gösterilen şartları taşıyor ve bu şekilde 75 puanı alabiliyorsanız bu İngiltere vizesine başvuru yapabilirsiniz. Ancak yapacak olduğunuz İngiltere vizesi başvurusunun başarılı olabilmesi için 75 puanın yanı sıra İngilizce dil yeterliliği şartını da taşıyor olmanız ve aynı zamanda göçmenlik kurallarınca belirlenen miktarda maddi kaynağınızın bulunduğunu ispat etmeniz gerekmektedir. Şayet 75 puan, İngilizce yeterlilik şartı ve maddi imkânlarınız öngörülen standartlarda ise yapacak olduğunuz İngiltere vizesi başvurusunun başarı şansı oldukça yüksek olacaktır.

İngiltere Öğrenim Sonrası Çalışma Vizesi Başvuru Şartları

75 puanı alabilmeniz için taşımanız gereken şartların gösterildiği şema hemen aşağıda yer almaktadır.

  1. Birleşik Krallık tarafından tanınan bir lisans diploması veya lisansüstü diploma ya da yine Birleşik Krallık tarafından tanınan bir lisansüstü sertifika ya da bir İskoç eğitim kurumundan alınmış olan Higher National Diploma (HND) belgeleriniz var ise: 20 Puan
  2. Yukarıdaki diploma ve sertifikalar eğer Birleşik Krallık içerisindeki bir eğitim kurumundan veya listelenmiş bir eğitim kurumundan veya sponsorluk lisansı bulunan bir eğitim kurumundan alınmış ise: 20 Puan
  3. Bu sertifika veya diplomanın alınması için görülen eğitim süresince kişi İngiltere de öğrenci vizesi veya bir aile üyesine bağımlı kişi olarak İngiltere vizesi almak suretiyle kalmış ise: 20 Puan
  4. Bu İngiltere vizesi başvurusunun yapılmasından önceki 12 ay içerisinde öğrenim dönemi sona ermiş ise: 15 Puan
  5. Eğer bu İngiltere vizesi için başvuru yapacak olan kişi zaten İngiltere de IGS veya SEGS kategorileri çerçevesinde bulunuyor ve süre uzatmak için başvuru yapılıyor ise: 75 Puan

 

Yukarıda açıklandığı şekliyle 75 puanı karşılıyorsanız ve İngilizce yeterliliği ve maddi yeterliliğe dair şartları karşılayabileceğinize inanıyorsanız bu İngiltere vizesi için firmamız ofisleri ile iletişim kurarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Uzmanlarımızca form ve belgeleriniz üzerinde yapılacak ilk inceleme sonrası her başvuru sahibinin özel durumları da göz önünde bulundurulmak suretiyle bir değerlendirme yapılacak olup sizlere gerekli bilgi ve yönlendirmeler verilecektir.

Bu şekilde İngiltere vizesi alacak kişilerin İngiltere’ye giriş yaptıkları tarih itibariyle 7 gün içerisinde polis kaydı yaptırması zorunludur. Buna ek olarak, bu İngiltere vizesi ile İngiltere’ye giden kişi herhangi bir şekilde devlet sosyal yardımlarındanfaydalanmak üzere bir başvuru yapamaz ve eğer böyle bir yardımın söz konusu olması halinde bu alınan vize iptal edilebilecektir. Ayrıca bu vize ile İngiltere’ye gidecek olan kişilerin stajyer doktor olarak çalışmaları da yasaklanmış bulunmaktadır.

Son olarak şunu da belirtmek isteriz ki; bu İngiltere vizesi başvurusu Türkiye’den yapılabileceği gibi İngiltere içerisinden de ve hemen eğitim döneminin sonlanmasını takiben de yapılabilecek olup bu konuda detaylı bilgi ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyan kişilere tavsiyemiz firmamızın Londra ofisi ile irtibata geçmeleridir.

Yukarıda bahsedilen İngiltere vizesi türlerine yapılacak olan başvurular oldukça dikkatli hazırlanması gereken başvurulardır. Bu nedenle yapılacak başvuruların bir uzman danışmanlığında yapılması hem başvurunun olumlu sonuçlanması hem de herhangi bir sebeple karşılaşılabilecek vizenin reddi durumuna itiraz ederek sonucun olumluyla değiştirilebilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Firmamızla irtibata geçmeniz halinde İngiltere ve Türkiye’de bulunan ofislerimizdeki uzman danışmanlarımız gerek Türkiye’den yapacağınız başvurunuzda gerekse de İngiltere’den yapacağınız başvurularınızda size yardımcı olacaktır. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve dosyanızı İngiltere Göçmenlik Hukuku konusunda uzman danışmanlarımızla birlikte hazırlamak için İngiltere Vizesi Danışmanlık Hattı vasıtasıyla firmamızla iletişime geçebilirsiniz.  

  • "Öğrenim Sonrası Çalışmak için İngiltere Vizesi" sayfası 11356 defa okundu
  • ingiltere vizesi, çalışma vizesi, ingiltere, vize, çalışma, öğrenim sonrası ingilterede çalışmak, Post Study Work
Paylaş: